Skrædder i Bangkok – Sådan får du syet tøj i Thailand

Der er mange der lader sig friste til at få syet tøj hos en skrædder i Thailand og især i Bangkok og det er der jo god grund til – når man kan få et skræddersyet jakkesæt helt ned til et par hundrede kroner, så er det svært at sige nej. Hvis du vil have syet en skjorte, jakke, bukser eller et helt sæt, så følger her et par gode råd til hvordan du får det meste for pengene:

1. Vælg en skrædder

Der er nærmest en skrædder på hvert gadehjørne i turistområderne i Bangkok, så hvordan vælger du en af dem? Udefra ser de måske ens ud, men der er altså forskel. Først og fremst er det vigtigt at forstå at skrædder butikken sjældent syer tøjet selv i butikken. Skrædderen tager sig af salg af stof og tager mål og sender så ordren videre til en skrædder ‘fabrik’, som ofte syer tøj til mange andre skræddere. Det er derfor du kan få syet tøjet så hurtigt og billigt! Derfor er det vigtigste at vælge en skrædder med godt stof , gode priser og god service, da kvaliteten af håndværket ofte er den samme.

Hvordan vælger man så en skrædder? Mange havner i en skrædder gennem en Taxi eller Tuk-tuk, men det er faktisk den dårligste måde. Når du bliver henvist til en skrædder skal der betales kommission til chaufføren og det bliver lagt oven i din pris. Desuden er det værd at tænke på, at de successfulde skræddere i Bangkok ikke behøver at bruge den slags ‘tricks’ – de får deres kunder gennem personlige anbefalinger.

Der er mange gode skræddere i Bangkok, blandt andet  Raja’s Fashion i Sukhumvit Soi 4, som har syet tøj til mange kendte på besøg. Billederne inde i butikken viser ejeren sammen med blandt andet den tidligere Amerikansk præsident kandidat John Kerry.

2. Vælg model og stil

Når du har fundet en skrædder du kan lide, er det tid til at bestille. Oftest foregår det ved at man kigger et katalog igennem og vælger udfra det. Det kan sagtens være godt nok, men ofte kan det godt betale sig at bruge lidt mere tid på bestillingen. Skal du have syet en jakke, så pas på du ikke får en jakke med kraftige skulderpuder, som er stilen i Thailand. Skal du have en skjorte kan du bede om mindre og blødere flipper end standard. Kort sagt, jo mere du ved hvad du vil have, desto større chance er der for at du får noget du bliver glad for. Tip:Har du en skjorte, bukse eller jakke du er rigtig glad for, så kan du med fordel få lavet en kopi i andre farver eller med andet stof. Skrædderne i Thailand er rigtig gode til at kopiere et design, helt ned til de små detaljer.

3. Vælg stof og materiale

Generelt set gælder det at du får hvad du betaler for. I Bangkok kan man godt finde meget billige skræddere, men så kan resultatet også være derefter. Det vigtigste i den forbindelse er at vælge stof i god kvalitet. Lyt ikke til skrædderen når han begynder at tale om ‘Kashmir uld’ eller lignende. Det er bare et salgstrick, da rigtig Kashmir uld er meget dyrere. Det mestemateriale er en blanding af syntetisk materiale og uld. Kan du få lov til det, så prøv at sætte ild til et lille stykke stof. Uld gløder og brænder, men stof med højt syntetisk indhold nærmest ‘smelter’.

4. Levering og betaling

De fleste skræddere, og dem du skal bruge, tilbyder mindst en ekstra tilpasning. Når det første udkast er lavet af dit tøj prøver du det og skrædderen retter det så til senere. Hvis tøjet ikke passer efter første prøvning, så få en prøvning mere indtil det sidder perfekt. Det er trods alt derfor du køber hos en skrædder.

Hvor meget skal det så koste? En skjorte leveret af en god skrædder koster måske omkring 100-200 kr, mens et jakkesæt kan koste alt lige fra 500 kr til 5000 kr. Som altid kan det godt betale sig at forhandle!