Chatuchak Market (Weekend Market)

En gang var Chatuchak Weekend Market mest kendt blandt grossister og forhandlere i Thailand, men nu er dette berømte marked blevet et ‘must see’ for alle turister som besøger Bangkok. Markedets enorme størrelse og varierede udvalg af varer vil teste selv de mest erfarne shoppere – her kan du bogstaveligt talt shoppe til du ikke kan mere.

Dette 35 hektar store marked i det nordlige Bangkok er hjemsted for mere end 8000 boder. På en typisk weekend kommer der mere end 200.000 besøgende for at finkæmme boderne og de varer der tilbydes. Garvede shopping veteraner er enige om at næsten alt er til salg her, men ikke nødvendigvis til de bedste priser (se Pratunam Market). Men hvis du har en weekend i Bangkok, så må du ikke gå glip af en dagstur hertil. Du vil ikke blive skuffet!

Sådan finder du rundt på Chatuchak Market

Det kan næsten virke som en umulig opgave at “erobre” Chatuchak for nybegyndere, men du behøver ikke bekymre dig. Der er faktisk et system i kaoset, som hjælper dig med at navigere. En gågade omkranser hele markedet og herfra forgrener der sig en række sidegader ind i markedet som kaldes Soi 1, Soi 2, Soi 3 osv.

Disse gader er så igen indelt i sektioner, med 27 sektioner i alt, indelt efter kategorien af varer der er til salg. Du vil alligevel opdage at der sælges flere forskellige slags varer i hver sektion, men det er en god måde at holde styr på hvor man er.

Hvad er til salg?

Hvis du kan forestille dig det, så er det nok til salg på Chatuchak. Her vil du blive overrasket over det store udvalg af varer, lige fra en marokkansk lampe, en antik Thai træfigur, vintage Levi’s jeans, belægningssten eller i den eksotiske afdeling – en stor python slange. Og så fik vi kun nævnt et lille udvalg!

Selvom det er umuligt at nævne alle, kan valget af varer, der tilbydes på Chatuchak kan groft inddeles i 11 kategorier:

* Tøj & Accessories (afsnit 2-6, 10-26)
* Håndarbejde (afsnit 8-11)
* Keramik (§ § 11, 13, 15, 17, 19, 25)
* Møbler og boligmontering (sektioner 1,3,4,7,8)
* Mad og drikkevarer (punkt 2, 3, 4, 23, 24, 26, 27)
* Planter og haveredskaber (afsnit 3, 4)
* Kunst og Galleri (afsnit 7)
* Kæledyr og tilbehør (afsnit 8, 9, 11, 13)
* Bøger (afsnit 1, 27)
* Antikviteter og samleobjekter (afsnit 1, 26)
* Diverse og brugt tøj (afsnit 2, 3, 4, 5, 6, 22, 25, 26)

Når du køber varer på Chatuchak, særligt »antikviteter«, er det klogt at tage et par forholdsregler. Tjek dine varer grundigt for at se, om der er nogen skader, som mange fabrikker afviser og som derfor ender her. For ‘antikviteter’ gælder det at du ikke altid kan have tillid til sælgeren, når han fortæller dig, det er ægte. Det er bedre at medbringe en ekspert, medmindre du er tilfreds med, hvad du betaler for.

Tips til en god pris (forhandlingsteknik)

Chatuchak Weekend Marked er det perfekte sted for jagt på gode tilbud, selv om hvad du køber her nok ikke længere er blandt de bedste tilbud du kan finde. Så børst dine forhandlingsevner af og vær parat til at gå væk, når handlen ikke går din vej. Derefter skal du enten blive tilbudt en lavere pris eller blot finde de samme varer på en anden bås. Det hjælper også at øve dig lidt, før du rent faktisk begynder at købe. Bemærk, at en venlig attitude og et stort smil er dine bedste våben til at sikre den bedst mulige handel.

Hvordan får du mest ud af din shopping oplevelse?

Kun få mennesker der tager til Chatuchak ved præcis, hvad de ønsker, eller hvilken bod at gå til. Mange forventer at blive overrasket  tage på en rejse ind i labyrinten af boder. Oftest, ankommer shoppere med en idé om, hvad de vil købe, men bliver hypnotiseret af hvad de ser og ender med at gå hjem med mere end et par ekstra indkøbs poser.

Så det bedste råd er  at vælge et udgangspunkt og så bare følge dine instinkter, nyd oplevelsen og tag dine nye spændende fund med hjem.

Før du tager til Chatuchak

Det er realistisk at regne med, at du vil ende med at bruge mindst en halv dag her, så det er en god idé at forberede et par ting for at sikre, at din shopping oplevelse hos Chatuchak bliver så behagelig som mulig.

* Bær lyst og behageligt tøj, f.eks shorts og en t-shirt/tank-top
* Gå i komfortable sko, f.eks et par sneakers eller sandaler
* Beskyt dig selv mod solen, brug solbriller, hat og solcreme
* Medbring en rygsæk til opbevaring af din nyfundne skatte. Det anbefales, at du bærer din rygsæk på forsiden i stedet for på ryggen
* Have altid drikkevand på flaske med dig
* Medbring nok kontanter. De fleste sælgere accepterer ikke  kreditkort, og det kan være en lang tur til den næste ATM
* Pas på lommetyve og hold øje med dine ejendele
* Planlæg så du ankommer om morgenen, da det kan blive meget varmt og overfyldt om eftermiddagen
* Gratis kort over markedet kan fås hos i turistinformationen eller kioskerne i området

Hvordan kommer man til Chatuchak

Hop på skytrain (BTS) til Mo Chit station, afkørsel no. 1 og følg flokken, indtil du ser rækker af lærred boder, der sælger tøj. Drej til højre samtidig med at følge mængden, og du vil se en lille indgang, der fører ind på markedet (tøj afsnit).

En anden mulighed er at tage metroen (MRT) til Chatuchak Park station (exit nr.1), og følg derefter mængden indtil du ankommer til den lille indgang, der fører ind på markedet (tøj afsnit).

Markedet er åbent på lørdage og søndage, 09:00 – 18:00, og fredag 18:00 – 24:00.