Lejlighed i Bangkok

Leder du efter en lejlighed i Bangkok? Skal du flytte til Bangkok for at arbejde eller vil du bare gerne have en base i Bangkok, så skal du selvfølgelig have et ordentlig sted at bo, men hvordan gør man lige? Det er sjældent let at finde en god, billig lejlighed hvis man ikke er lokalkendt og har et netværk at trække på. I denne artikel har jeg forsøgt at skrive en guide til hvordan du lettest finder den helt rigtige lejlighed i Bangkok.

Heldigvis er det ret nemt at finde et sted at bo i Bangkok sammenlignet med andre storbyer rundt omkring i verdenen, og det er faktisk en af fordelene ved at bo her – udvalget er stort og du får rigtig meget for pengene.

Jeg har indelt denne artikel i flere emner som placering, lejlighed type, hjemmesider osv., så kan du bare gå videre til det emne du vil vide noget mere om eller du kan læse det hele.

God jagt!

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Ejendomsmægler mantraet ‘Location, location, location’ gælder også i Bangkok. Den første ting, du bør at overveje, når du leder efter en lejlighed i Bangkok er beliggenhed. Det gælder selvfølgelig for boligjagt alle steder, men er rigtig vigtig i Bangkok.

Bangkoks trafik er kaotisk og selv om mange kan lide at overdrive hvor galt det står til, så er der ingen der har lyst til at bo længere væk end højst nødvendigt fra arbejdet, studiet eller dine favorit steder. Efter min mening er det helt klart vigtigst at finde en lejlighed der ligger tæt på Skytrain (BTS) eller Metro (MRT) systemet. Disse to transport muligheder er ganske enkelt uundværlige i det daglige når du skal komme rundt i byen. De dækker også det meste af byen, med nogle få undtagelser som områderne omkring Banglamphu og Ramkhamhaeng. Du sparer også penge på transport på denne måde. Det kan godt være at en lejlighed er billigere uden for BTS og MRT, men tilgengæld skal du så bruge tid og penge i taxi, bus eller på en motorcykel. På samme måde er det værd at huske på at Bangkok er en meget varm by, faktisk den varmeste i verden set som gennemsnits temperatur (se mere om vejret i Bangkok her.

Så det første du bør gøre er at indsnævre søgningen ned til det område du har lyst til at bo i. Hvis du for eksempel skal arbejde tæt på Sukhumvit Asok BTS, så led enten efter en lejlighed der ligger tæt på i gåafstand eller en lejlighed der ligger maks 4-5 stop væk med metroen.

Endnu vigtigere er det at finde en lejlighed med gåafstand til Skytrain eller Metro. 1 kilometer lyder måske ikke af så meget, men det er det i Bangkoks tropiske varme og på overfyldte fortov i dårlig stand. Du kan naturligvis godt bo længere væk, da der så ofte er motorcykel taxier der kører op og ned af soi’en, men så er du afhængig af dem.

Sådan finder du en lejlighed

Websites

Når du kender det område, du vil bo i, er det tid til faktisk at lede efter lejligheder. Der er mange måder at gøre dette på. Blandt andet er der flere engelsksprogede boligsider til rådighed. De to jeg har brugt mest er:

Craigslist Bangkok

ThaiVisa Classifieds

Mr Room Finder

De to første links, ThaiVisa og Craigslist, har rigtig mange tilbud imellem dem. Lejligheds annoncerne på disse to hjemmesider er rettet mod udlændinge, så forvent at  priserne er en smule højere end den gennemsnitlige markedspris. Hvis du er ny i Bangkok, så kan de alligevel spare dig for en masse besvær når du lejer fra en udlejer der er vant til udlændinge. Så prøv bare at ringe eller skrive og arranger et møde.

Den sidste hjemmeside, Mr. RoomFinder, er en hjemmeside der drives af en britisk ejendomsmægler. De har en masse lejligheder og ejerlejligheder opført der, og du kan filtrere ud fra dine kriterier for beliggenhed, pris og så videre. Det er en rigtig god service, men husk at du kan komme til at betale mere (ofte en måneds husleje), fordi du er blevet henvist af en agent. Det er alligevel en udmærket side.

Ejendomsmæglere

Der er mange, mange ejendomsmæglere i Bangkok, og de behøver ikke at have licens for at kalde sig det. Jeg har aldrig brugt en mægler til at finde en lejlighed, men jeg kan godt se hvordan det kan spare tid (nok ikke penge). Hvis du er på udkig efter noget der tilsvarer en høj standard i Danmark, så ville det nok være værd at rekruttere en agent. Husk dog på, at du betaler mere, nogle gange meget mere, end du ville gøre, hvis du fik en aftale med ejeren direkte.

Gå rundt til fods

Jeg foretrækker faktisk at kigge efter en lejlighed på denne måde. Hvis du ved hvor du vil bo, så prøv bare at gå rundt i området til fods eller lej en ‘motocy’ taxi til at køre dig rundt. Når du ser en bygning du kan lide, så gå bare gå ind og kig dig omkring. Hvis det er en beboelsesejendom, så kan du spørge i lobbyen om der er ledige værelser, eller hvis det er en ejerlejlighed (condo) bygning, så kan du se på opslagstavlen efter udlejningstilbud. Jeg foretrækker denne metode, fordi man sparer penge og man kan være heldig at finde en perle, som du måske ikke kan finde online eller via en agent.

Lejlighed, Serviced Apartment eller Condo

Der er flere lejlighedstyper i Bangkok, og du bør kende forskellen på dem før du skriver under på en kontrakt.

Apartment

En lejlighed (apartment) i Bangkok dækker over et eller flere rum i en beboelsesejendom. Alle lejligheder i bygningen er ejet af samme person eller virksomhed. Hvad det betyder er, at du underskriver en standardkontrakt og vil være begrænset i, hvad du kan gøre med lejligheden. Ydelser som elektricitet og vand betales til lejligheden i lobbyen og ikke direkte til udbyderen. Det betyder næsten altid, at du kommer til at betale (høj) overpris på din elregning, så husk på det selvom lejen er billig.

Serviced Apartment

En serviced apartment er en lejlighed med ekstra service. I en serviceret lejlighed får du rengøring, nyt sengetøj og håndklæder hver dag eller hver anden dag. Servicerede lejligheder kan normalt lejes på måneds basis eller endda dagligt eller ugentligt, så de er et udmærket valg at checke ind på, mens du leder efter noget mere permanent. De er dyrere end apartments og condo’er, men billigere end et hotel.

Condo

En Condo (ejerlejlighed) er en lejlighed i en condo bygning. Forskellen mellem en apartment og en condo, er at condo’er er bygget af et byggefirma og derefter solgt til private købere. En condo er det bedste valg på længere sigt af flere årsager.

Først og fremmest lejer direkte fra din udlejer. Det gør at du kan du få bedre tilbud og en mere fleksibel kontrakt. Du er også ansvarlig for at betale din el og vandregninger direkte til udbyderen. Det sparer man en hel del penge på i forhold til en lejlighed.

Condo’er er også næsten altid nyere og i pænere stand end apartment bygninger. De mange høje bygninger du kan se i Bangkok er normalt condo bygninger, og som regel har de bedre faciliteter end apartments.

Andre ting at overveje

Pool

Bangkok er varmt og fugtigt hele året, og en pool i lejlighedskomplekset er rigtig godt i de varmeste måneder.

Mad og restauranter i nærheden

Der er ingen mangel på god mad i Bangkok. Det er alligevel en fordel, hvis der er gode restauranter eller madboder i nærheden.

Indkøbscentre, Shopping i nærheden

Som med ovenstående, er det rart at have shoppingmuligheder i nærheden, såsom Tesco Lotus, Carrefour, HomePro eller lignende, når du har brug for noget.

Sikkerhed

Selvom Bangkok er en tryg by sammenlignet med andre storbyer, så er det en god ide at finde en lejlighed med vagt, alarm og sikkerheds-indgang.