Penge, Valuta og Banker

Den thailandske møntfod hedder Baht (100 Satang = 1 Baht). I Thailand bruger man kontanter til stort set alle køb og salg, og kreditkort kan kun sjældent bruges i butikkerne og aldrig på markeder eller på gaden! Der er selvfølgelig undtagelser, som på dyrere restauranter og hoteller. Thai’erne er et meget foretagsomt folkefærd og det at handle, shoppe og bytte er en livstil. I Thailand går man ikke nødvendigvis i butik for at købe ind, tværtimod kan man finde stort set alt hos gadehandlere, så det giver fin mening at bruge kontanter. Den thailandske baht svinger for det meste mellem 5 og 6 til en dansk krone. Det vil sige at du får 5-6 baht pr dansk krone du veksler. Nedenunder kan du udregne og se den aktuelle dagskurs:

Thailandske mønter fås helt ned til 1 og 2 Satang, men de mest brugte er 1, 2, 5 og 10 Baht. Sedler fås i 20, 50, 100, 500 og 1000 Baht. Thai’erne har gjort det let at se hvilken seddel man har fat i, da sedlerne er i hver deres farve: 20 Baht er Grøn, 50 Baht er Blå, 100 Baht er Orange, 500 Baht er Lilla og 1000 Baht er Brun. Derudover er sedlerne størrelses mæssigt sådan at 20 Baht’en er mindst og 1000 Baht’en er størst. Det er en god ide at veksle penge straks til lidt mindre sedler, altså flere 100 baht sedler, så undgår man at blive opfattet som en omvandrende pengeautomat hvor priserne ryger i vejret.

Banker og hæveautomater

Thailand har et veludviklet banksystem med flere store banker. De mest kendte er Bangkok Bank, Kasikorn Bank, Siam Commercial Bank og Krung Thai bank. Alle disse banker har hæveautomater (ATM) og der er rigeligt af dem. Du kan bruge dit danske kreditkort til at hæve, og betaler kun et mindre gebyr til den thailandske bank (+ gebyr fra din egen bank). Derudover er der vekselkontorer i turistområderne. På det område er Thailand helt på højde med vesten, så du behøver ikke bekymre dig om det.

Der er altså ikke nogen grund til at veksle alle pengene hjemmefra og heller ikke til at medbringe rejsechecks (som fx. Cooks Travellers Checks). Rejsechecks kan godt indløses, men der er et ret stort gebyr på. Det er derfor bedst at veksle en del af pengene hjemmefra og så hæve efterhånden som man når frem. Thailand er efterhånden blevet moderne selv helt ud i de mindste byer og der er altid en bank og en hæveautomat at finde. Kan du ikke finde en hæveautomat så spørg efter en 7-11 (“seven” på Thaiglish), de har storst set altid en automat tilknyttet.

Man kan i øvrigt godt oprette en Thailandsk bank konto (og Visa Electron) med et turistvisum. Det kan være en god ide, hvis du skal rejse meget rundt eller skal opholde dig længere tid. Spørg dig frem, men sørg for at gå i en afdeling der er vant til udlændinge. Bangkok Bank eller Kasikorn Bank er kendt for at være bedst for udlændinge.

Sende og modtage penge

Skal du sende eller modtage penge hjemmefra, så er der flere muligheder:

Western Union

Western Union er verdens største netværk af agenter hvorfra du kan sende og modtage penge på få minutter. Western Union tager et fast gebyr der afhænger af beløbets størrelse. Den der sender, skal have modtagerens fulde navn og modtageren skal vide senderens fulde navn, adresse og hvilken by der er sendt fra. Du skal også bruge gyldig billedlegimitation. Det tager ca. 15 min at sende penge med Western Union. Du kan sende og modtage hos en agent. De fleste banker tilbyder WU, men nogen har kun Money Gram. Du kan finde din nærmest agent på Western Unions hjemmeside:

Money Gram

Money Gram er en anden service lige som Western Union, der tilbyder at sende og modtage penge over hele verden. De er lidt billigere, tilgengæld er der færre agenter og de har kortere åbent. Du kan finde en agent her: Moneygram

Bankoverførsel

Hvis du har en thailandsk bank konto kan du lave en international bankoverførsel. Det tager ca. 3-4 dage med almindelig overførsel og 2 dage med en ekspress overførsel.